Halaszle

Halaszle

Halaszle

No to rozpoczynamy cykl inspiracji świątecznych. Na pierwszy rzut przeniesiemy się do Węgier i spróbujemy Halászlé, czyli zupy ze słodkowodnych ryb. Moją wersję przygotowałem z łososiem, sumem i sandaczem.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 opakowania przecieru z pomidorów lub 1kg pomidorów malinowych
  • ½ kg filetu z łososia
  • 1 kg filetu z sandacza i suma
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • przyprawa do ryb i owoców morza prymat
  • natka pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ lampki wina białego wytrawnego opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, rybę nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy rybę, pomidory i dusimy przez 10 minut, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku papryką. Gotujemy przez kolejne 15 minut i pod koniec opcjonalnie możemy dolać lampkę wina. Przystrajamy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Halaszle

No to rozpoczynamy cykl inspiracji świątecznych. Na pierwszy rzut przeniesiemy się do Węgier i spróbujemy Halászlé, czyli zupy ze słodkowodnych ryb. Moją wersję przygotowałem z łososiem, sumem i sandaczem.
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 opakowania przecieru z pomidorów lub 1kg pomidorów malinowych
  • ½ kg filetu z łososia
  • 1 kg filetu z sandacza i suma
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • przyprawa do ryb i owoców morza prymat
  • natka pietruszki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ½ lampki wina białego wytrawnego opcjonalnie

Przygotowanie
 

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, rybę nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy rybę, pomidory i dusimy przez 10 minut, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku papryką. Gotujemy przez kolejne 15 minut i pod koniec opcjonalnie możemy dolać lampkę wina. Przystrajamy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.