Halaszle
Halaszle
No to rozpoczynamy cykl inspiracji świątecznych. Na pierwszy rzut przeniesiemy się do Węgier i spróbujemy Halászlé, czyli zupy ze słodkowodnych ryb. Moją wersję przygotowałem z łososiem, sumem i sandaczem.
Składniki
Składniki
- 2 opakowania przecieru z pomidorów lub 1kg pomidorów malinowych
- ½ kg filetu z łososia
- 1 kg filetu z sandacza i suma
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- przyprawa do ryb i owoców morza prymat
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ lampki wina białego wytrawnego opcjonalnie
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, rybę nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy rybę, pomidory i dusimy przez 10 minut, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku papryką. Gotujemy przez kolejne 15 minut i pod koniec opcjonalnie możemy dolać lampkę wina. Przystrajamy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Halaszle
No to rozpoczynamy cykl inspiracji świątecznych. Na pierwszy rzut przeniesiemy się do Węgier i spróbujemy Halászlé, czyli zupy ze słodkowodnych ryb. Moją wersję przygotowałem z łososiem, sumem i sandaczem.
Składniki
Składniki
- 2 opakowania przecieru z pomidorów lub 1kg pomidorów malinowych
- ½ kg filetu z łososia
- 1 kg filetu z sandacza i suma
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka słodkiej papryki
- przyprawa do ryb i owoców morza prymat
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
- ½ lampki wina białego wytrawnego opcjonalnie
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, rybę nacieramy przyprawami, solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy rybę, pomidory i dusimy przez 10 minut, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku papryką. Gotujemy przez kolejne 15 minut i pod koniec opcjonalnie możemy dolać lampkę wina. Przystrajamy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!