Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem
Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem
Kontynuujemy świąteczna podróż po świecie. Dzisiaj zawitamy do naszych sąsiadów znad Sekwany 🙂 Dlatego jeżeli znudził się Wam karp na wigilijnym stole, to koniecznie spróbujcie zapiekanki z dorsza i szpinakiem 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram świeżego dorsza
- 200 gram świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 50 gram startego czerwonego cheddara opcjonalnie
- 4 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
- W rondelku na 1 łyżce oliwy podsmażamy delikatnie posiekany czosnek, dodajemy umyte liście szpinaku i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, w międzyczasie dorsza nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy 3 łyżki oliwy, posiekaną natkę pietruszki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy czerwonym cheddarem i pieczemy w 200°C przez około 20-25 minut. Smacznego!