Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

Zapiekanka z dorsza ze szpinakiem

Kontynuujemy świąteczna podróż po świecie. Dzisiaj zawitamy do naszych sąsiadów znad Sekwany 🙂 Dlatego jeżeli znudził się Wam karp na wigilijnym stole, to koniecznie spróbujcie zapiekanki z dorsza i szpinakiem 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram świeżego dorsza
  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 gram startego czerwonego cheddara opcjonalnie
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie
 

  • W rondelku na 1 łyżce oliwy podsmażamy delikatnie posiekany czosnek, dodajemy umyte liście szpinaku i doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia, w międzyczasie dorsza nacieramy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy na mniejsze kawałki i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy 3 łyżki oliwy, posiekaną natkę pietruszki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Z wierzchu posypujemy czerwonym cheddarem i pieczemy w 200°C przez około 20-25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating