Dundee cake
Dundee cake
Dundee cake to tradycyjne szkockie ciasto, które można znaleźć na stołach podczas świąt. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny piernik, to warto sięgnąć po tą propozycje 🙂
Składniki
Składniki
- 175 gram masła
- 80 gram cukru
- 225 gram mąki
- 1 zapach cytrynowy
- 3 jajka
- 10 pokrojonych suszonych śliwek
- 100 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
- 80 gram płatków z migdałów
- 100 gram całych obranych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cynamonu
- 6 zmielonych goździków
- ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego anyżu
Przygotowanie
- Cukier ucieramy z masłem, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec wlewamy zapach cytrynowy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, i przyprawami. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy z suszonymi owocami i migdałami. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy całymi migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.