Dundee cake

Dundee cake

Dundee cake

Dundee cake to tradycyjne szkockie ciasto, które można znaleźć na stołach podczas świąt. Jeżeli znudził się Wam tradycyjny piernik, to warto sięgnąć po tą propozycje 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 175 gram masła
  • 80 gram cukru
  • 225 gram mąki
  • 1 zapach cytrynowy
  • 3 jajka
  • 10 pokrojonych suszonych śliwek
  • 100 gram kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
  • 80 gram płatków z migdałów
  • 100 gram całych obranych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 6 zmielonych goździków
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego anyżu

Przygotowanie
 

  • Cukier ucieramy z masłem, dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec wlewamy zapach cytrynowy. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, i przyprawami. Dodajemy do masy maślanej i mieszamy z suszonymi owocami i migdałami. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dekorujemy całymi migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez 50 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating