Lasagne della vigilia
Lasagne della vigilia
Wigilia po włosku nie może obyć się oczywiście bez makaronów i ryb! Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych dań świątecznych, które różni się w zależności od regionu w jakim przebywamy. Czy odważylibyście się podać makaron na stół wigilijny?
Składniki
Składniki
- 400 gram świeżego lub wędzonego łososia
- 8 płatów lasagne
- 1 duża cukinia
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
- parmezan lub inny ser do tarcia
Przygotowanie
- Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Cukinię kroimy w cienkie krążki, posypujemy solą i po 10 minutach gotujemy w wodzie do miękkości. Odsączamy na ręczniku. W międzyczasie w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby nie utworzyły się grudki. Dolewamy powoli mleko cały czas mieszając, gdy zgęstnieje doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia. Nagrzewamy piekarnik do 180℃ i układamy na dnie naczynia żarodopornego warstwy: płat makaronu, sos beszamelowy, cukinia,płat makaronu, sos beszamelowy, łosoś,płat makaronu, sos beszamelowy. Pieczemy około 30 minut. Posypujemy z wierzchu serem. Smacznego!