Paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną oraz na słodko z konfiturą

Paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną oraz na słodko z konfiturą

Paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną oraz na słodko z konfiturą

Paszteciki są pyszne nie tylko od świąt, więc jeżeli komuś jeszcze nie dość świątecznego żarcia lub chciałby pomysł na paszteciki z innym farszem niż zawsze, to koniecznie polecam ten przepis! 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 40 gram świeżych drożdży
  • szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 4 żółtka
  • 100 gram masła
  • szczypta soli
  • do słodkich 1 łyżka cynamonu

Farsz słony

  • 300 gram mięsa mielonego
  • 150 gram kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka startej gorczycy białej
  • 1 łyżeczka startej kolendry
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku

Farsz słodki

  • 1 słoik powideł z czarnej porzeczki i jeżyn

Glazura

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozrabiamy drożdże z cukrem, wlewamy z 2 łyżki ciepłego mleka i mąki. Odstawiamy na bok aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki wraz z resztą mleka i żółtkami. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo miękkie masło. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso mieszamy z przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, pamiętając za nim ją dodamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 2 części, do słodkiej części dodajemy łyżkę cynamonu i dokładnie zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy paski w kształcie podłużnych prostokątów, a następnie zawijamy, formując gruby wałek. Następnie kroimy w poprzek nożem i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i pędzelkiem smarujemy z wierzchu paszteciki. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy około 25 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.