Paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną oraz na słodko z konfiturą
Paszteciki z mięsem i kapustą kiszoną oraz na słodko z konfiturą
Paszteciki są pyszne nie tylko od świąt, więc jeżeli komuś jeszcze nie dość świątecznego żarcia lub chciałby pomysł na paszteciki z innym farszem niż zawsze, to koniecznie polecam ten przepis! 🙂
Składniki
Ciasto
- 40 gram świeżych drożdży
- 2¾ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka cukru
- 4 żółtka
- 100 gram masła
- szczypta soli
- do słodkich 1 łyżka cynamonu
Farsz słony
- 300 gram mięsa mielonego
- 150 gram kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 czosnek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka startej gorczycy białej
- 1 łyżeczka startej kolendry
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
Farsz słodki
- 1 słoik powideł z czarnej porzeczki i jeżyn
Glazura
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozrabiamy drożdże z cukrem, wlewamy z 2 łyżki ciepłego mleka i mąki. Odstawiamy na bok aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wlać rozczyn do mąki wraz z resztą mleka i żółtkami. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo miękkie masło. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Mięso mieszamy z przyprawami, startą cebulą i czosnkiem. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, pamiętając za nim ją dodamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 2 części, do słodkiej części dodajemy łyżkę cynamonu i dokładnie zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy paski w kształcie podłużnych prostokątów, a następnie zawijamy, formując gruby wałek. Następnie kroimy w poprzek nożem i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. W misce roztrzepujemy jajko z mlekiem i pędzelkiem smarujemy z wierzchu paszteciki. Nagrzewamy piekarnik do 180 C i pieczemy około 25 minut. Smacznego!