Obwarzanek wołowy ala calzone i paszteciki z ciasta francuskiego

Obwarzanek wołowy ala calzone i paszteciki z ciasta francuskiego

Obwarzanek wołowy ala calzone i paszteciki z ciasta francuskiego

W nowym roku również nie zabraknie pysznych i bardzo pomysłowych dań, a ta propozycja myślę, że przypadnie Wam do gustu 😉 Pyszny placek z wołowiną ala calzone, uformowany w obwarzanka 🙂 Tylko piec i jeść <3
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 300 gram mąki włoskiej typu “00”
  • 165 ml ciepłej wody
  • 22 gram świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Farsz

  • 500 gram mielonej wołowiny
  • 1 zielona papryka
  • 1 podłużna cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 opakowanie białej mozzarelli
  • ser do tarcia np. gouda

Glazura

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • 200 gram świeżego szpinaku
  • 100 gram gorgonzoli
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 200 gram ciasta francuskiego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie
 

  • Zaczniemy od obwarzanka 😉 Na początek doprawiamy wołowinę przyprawami i odstawiamy. W międzyczasie robimy ciasto na pizzę w tym celu do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w paski cebulę i paprykę, a następnie wkładamy mięso. Smażymy aż do zrumienienia. Odstawiamy na bok, ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy dosyć cienko. Wykrawamy trójkąty i układamy obok siebie, pozostawiając środek pusty. Kładziemy plasterki mozzarelli wokół, następnie wkładamy mięso wraz z cebulą i papryką, posypujemy serem i zawijamy trójkąty do środka. Z wierzchu smarujemy glazurą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200℃ 25 minut.
  • W rondelku roztapiamy masło, wkładamy posiekany czosnek, lekko rumienimy, a następnie wsypujemy umyte liście szpinaku. Przyprawiamy do smaku, dokładamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i smażymy aż do rozpuszczenia sera. Przekładamy szpinak na sitko i odsączamy nadmiar wody. Wykładamy na ciasto francuskie i zawijamy w rulon. Kroimy na małe paszteciki i również wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tyle samo co nasz obwarzanek 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.