Pszenna tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pistacjowym
Pszenna tortilla z grillowanym kurczakiem i sosem pistacjowym
Orientalna kuchnia jest przepyszna tym bardziej, gdy możemy dodać do niej trochę fantazji 🙂 To danie jest bardzo proste i inspirowane kuchnią indonezyjską. Dostosowałem smak jednak do swoich potrzeb 🙂 Czy jest ktoś chętny spróbować obłędnego smaku tego dania?
Składniki
Tortilla
- 2 szklanki mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Satay
- 125 gram obranych pistacji
- puszka mleczka kokosowego
- ząbek czosnku
- 1 średnia biała cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 2 listki kaffiru
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
- sól do smaku
Dodatki
- 1 awokado
- 1 dojrzałe mango
- 1 filet z kurczaka
- pomidorki cherry
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki przyprawy garam masala
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy dodatki i nasz sos 🙂 Pistacje obieramy ze skórki i blendujemy na pył, dodajemy sos sojowy, cebulę i czosnek, powtarzamy czynność. Rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i wkładamy zblendowaną masę. Prażymy przez 5-7 minut następnie wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy listki kaffiru, przyprawy i redukujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy sól, jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty, warto dodać trochę wody. Tak przygotowany sos, zestawiamy z ognia.
- Zajmiemy się teraz naszą piersią z kurczaka, która najpierw obtaczamy w przyprawach i grillujemy na patelni aż do nabrania złotego koloru. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na tortillę. Mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Ciasto dzielimy na 6 równych części i rozwałkowujemy na 1-2 cm. Obsmażamy jedną i drugą stronę na suchej patelni przez około minutę, a następnie zdejmujemy tortillę z ognia. Nakładamy dodatki i zalewamy sosem i zawijamy tortillę. Smacznego!