Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowa
Pyszna zupa ze świeżego szpinaku to jedna z ciekawszych propozycji na zimowe obiady 🙂 Jeżeli jej nie próbowaliście, musicie koniecznie ją zrobić!!! Obiecuję Wam, że nie pożałujecie 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram świeżego szpinaku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- 200 gram startego red cheddara
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
- W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy posiekany drobno czosnek i lekko zrumieniamy, następnie wsypujemy posiekane liście szpinaku, dusimy przez moment. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wrzucamy pokrojony w kostkę cheddar i go rozpuszczamy. Zalewamy bulionem i chwilę redukujemy. Zupa powinna mieć lekko gęstą konsystencję. Podajemy ze świeżo ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego!