Pęczotto ze szpinakiem, natką pietruszki i kurczakiem
Pęczotto ze szpinakiem, natką pietruszki i kurczakiem
Nie uwierzycie zacząłem dietę 😛 Nie mogę na siebie patrzeć w lustrze, dlatego przygotowałem dla Was lekki pęczak z pysznymi dodatkami 🙂 Co robicie by wytrzymać na diecie i nie złamać silnej woli?
Składniki
Składniki
- 250 gram kaszy pęczak
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 250 gram świeży szpinak
- cała natka pietruszki
- ½ soku z cytryny
- mozzarella
- filet z kurczaka
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
- Kaszę gotujemy, w międzyczasie kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy ziołami prowansalskimi, doprawiamy solą i pieprzem, i odstawiamy na bok. W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, lekko podsmażamy, a następnie wkładamy szpinak. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie wlewamy sok z cytryny i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na koniec wkładamy kurczaka i kaszę. Chwilę podsmażamy, przyprawiamy kurkumą i mieszamy. Składniki wykładamy na talerz i dekorujemy mozzarellą. Smacznego!