Tort pistacjowy bez barwników i sztucznych dodatków

Tort pistacjowy bez barwników i sztucznych dodatków
W ostatni piątek moja ukochana małżonka obchodziła urodziny, z tej okazji zrobiłem przepyszny tort pistacjowy 🙂 Potrzebujecie pomysłu co zrobić na urodziny najbliższej osoby, to dobrze trafiliście 😉
Składniki
Biszkopt
- 5 jajek
- 180 gram cukru
- 170 gram mąki pszennej
Krem pistacjowy
- 3 łyżki zmielonych pistacji ~150g obranych
- 200 ml śmietanki 30%
- 60 gram cukru pudru
- 250 gram mascarpone
Krem na wierzch
- 200 ml śmietanki 30%
- 60 gram cukru pudru
- 250 gram mascarpone
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. Pistacje obieramy, blendujemy na gładką masę, dodajemy miękkie masło i cukier puder. Wszystko dokładnie mieszamy. Zimną śmietankę ubijamy, dokładamy mascarpone i masę pistacjową. Miksujemy na gładki krem. Podobnie postępujemy z drugim kremem tylko nie dodajemy pistacji. Biszkopt kroimy na 3 blaty i przekładamy kremem pistacjowym, a z wierzchu drugim. Smacznego!