Pieczony łosoś w śmietanie pod puree śmietankowo-rozmarynowym i pudrem pistacjowym
Pieczony łosoś w śmietanie pod puree śmietankowo-rozmarynowym i pudrem pistacjowym
Dzisiaj mam dla Was moją małą, pyszną fantazję 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze takiego nie jedliście, a jeżeli tak to musicie koniecznie spróbować! Przepyszny łosoś w śmietanie pod kremowym puree ze szpinakiem i posypany pistacjami 🙂
Składniki
Składniki
- 500 gram ziemniaków
- garść świeżo posiekanego rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 125 gram śmietanki 30%
- filet z łososia
- opakowanie świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
- 250 gram kwaśnej śmietany
- 100 gram pistacji
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie
- Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy. Jak będą gotowe,ugniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, rozmaryn, śmietankę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy śmietaną z natką pietruszki, solą i pieprzem, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200℃. Szpinak myjemy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sitku odciskamy nadmiar wody i odstawiamy, gdy łosoś jest gotowy, przekładamy na dno ceramicznej foremki. Na wierzch kładziemy szpinak i puree ziemniaczane. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy zmielonymi pistacjami. Smacznego!