Pieczony łosoś w śmietanie pod puree śmietankowo-rozmarynowym i pudrem pistacjowym

Pieczony łosoś w śmietanie pod puree śmietankowo-rozmarynowym i pudrem pistacjowym

Pieczony łosoś w śmietanie pod puree śmietankowo-rozmarynowym i pudrem pistacjowym

Dzisiaj mam dla Was moją małą, pyszną fantazję 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze takiego nie jedliście, a jeżeli tak to musicie koniecznie spróbować! Przepyszny łosoś w śmietanie pod kremowym puree ze szpinakiem i posypany pistacjami 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram ziemniaków
  • garść świeżo posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki masła
  • 125 gram śmietanki 30%
  • filet z łososia
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 250 gram kwaśnej śmietany
  • 100 gram pistacji
  • 1 łyżka oliwy

Przygotowanie
 

  • Łososia nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy. Jak będą gotowe,ugniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, rozmaryn, śmietankę, sól, pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy śmietaną z natką pietruszki, solą i pieprzem, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200℃. Szpinak myjemy, w rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekany czosnek i po chwili dodajemy szpinak, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na sitku odciskamy nadmiar wody i odstawiamy, gdy łosoś jest gotowy, przekładamy na dno ceramicznej foremki. Na wierzch kładziemy szpinak i puree ziemniaczane. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu posypujemy zmielonymi pistacjami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating