Krem pomidorowo-paprykowy


Krem pomidorowo-paprykowy
Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, a wręcz przeciwnie nie chce się wychodzić. Na szczęście ma przyjść złota, Polska jesień i dopóki nie przyjdzie to proponuje na rozgrzanie pyszny krem paprykowo-pomidorowy 😉
Składniki
Składniki
- 1 kg pomidorów malinowych
- 4 papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 garści świeżego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- kawałek świeżego imbiru
Przygotowanie
- Podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka wraz z cebulą i czosnkiem. Obieramy ze skórki imbir i ścieramy na tarce. Wkładamy do garnka wraz z posiekaną papryką i chwilę przesmażamy. Dodajemy listki bazylii i oregano, blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku. Dekorujemy świeżą natką pietruszki 🙂 Smacznego
