Kotlet schabowy w płatkach z pieczonym puree ziemniaczano-orzechowym
Kotlet schabowy w płatkach z pieczonym puree ziemniaczano-orzechowym
Schabowy czy mielony? Odwiecznie pytanie padające w domach Polaków 🙂 Ja od ponad 15 lat pierwszy raz jem schabowego i powiem Wam, że był to pierwszy i ostatni raz na kolejne 15 lat 😉 Oczywiście go ulepszyłem i jest jadalny 🙂
Składniki
Schab
- Mleko do przykrycia schabu
- 1 cebula
- 300 gram schabu
- 2 łyżki czosnku granulowanego
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 jajko
- płatki śniadaniowe
- mąka do obtoczenia
Puree ziemniaczano-orzechowe
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 200 gram orzechów włoskich
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 150 ml śmietanki kremówki
- garść świeżego tymianku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie
- Schabowy kroimy cienko, rozbijamy, przyprawiamy i wraz z cebulą pokrojoną w piórka, zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie schab obtaczamy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy puree, ugotowane ziemniaki, przeciskamy przez praskę, dodajemy masło, śmietanę, przyprawy, jajko, mąkę i orzechy. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni. Smacznego!