Knedle ze śliwkami z sosem owocowym
Knedle ze śliwkami z sosem owocowym
Knedle ze śliwkami to jedno z moich ulubionych dań, jest czasochłonne, ale warte zachodu 😉 Tradycyjnie przygotowałem je ze śliwką węgierką i sosem owocowym na bazie czerwonego wina 😉 Połączenie obłędne kto chce się skusić na kawałek?;)
Składniki
Ciasto
- około 600g ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 serek ricotta 250g
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 600 gram śliwek
Sos
- 200 gram jeżyn
- 400 gram czarnej porzeczki
- 50 gram cukru
- ¾ czerwonego wina
Przygotowanie
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę po ugotowaniu. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wkładamy owoce i zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wino i redukujemy. Na koniec przecedzamy przez sitko. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, ricottę i jajko, zagniatamy aż do momentu, gdy będzie klejące, ale odchodziło od ręki. Blat posypujemy mąkę. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy podłużny wałek. Dzielimy na równe części i rozpłaszczamy, po środku wkładamy śliwkę, i formujemy kulkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Podajemy z sosem. Smacznego!