Knedle ze śliwkami z sosem owocowym

Knedle ze śliwkami z sosem owocowym

Knedle ze śliwkami z sosem owocowym

Knedle ze śliwkami to jedno z moich ulubionych dań, jest czasochłonne, ale warte zachodu 😉 Tradycyjnie przygotowałem je ze śliwką węgierką i sosem owocowym na bazie czerwonego wina 😉 Połączenie obłędne kto chce się skusić na kawałek?;)
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • około 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 serek ricotta 250g
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 600 gram śliwek

Sos

  • 200 gram jeżyn
  • 400 gram czarnej porzeczki
  • 50 gram cukru
  • ¾ czerwonego wina

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przepuszczamy przez praskę po ugotowaniu. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy razem. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie robimy sos. Do rondelka wkładamy owoce i zasypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia, wlewamy wino i redukujemy. Na koniec przecedzamy przez sitko. Do ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, ricottę i jajko, zagniatamy aż do momentu, gdy będzie klejące, ale odchodziło od ręki. Blat posypujemy mąkę. Dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy podłużny wałek. Dzielimy na równe części i rozpłaszczamy, po środku wkładamy śliwkę, i formujemy kulkę. Gotujemy na wolnym ogniu aż do wypłynięcia. Podajemy z sosem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.