Limonkowa niespodzianka
Limonkowa niespodzianka
To ciasto jest całkowicie inne niż wszystkie, które jedliście do tej pory 😉 Pod lekkim limonkowo-śmietanowym kremem kryje się miła kwaśno-słodka niespodzianka 😉 Polane czekoladowym ganache i udekorowane owocami dopełniają całości. Chcecie poznać sekret tego przepysznego ciasta? 🙂
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 100 gram cukru
- 95 gram mąki pszennej
Frużelina truskawkowo-wiśniowa
- 100 gram truskawek
- 100 gram wiśni
- 2 łyżeczki agaru
- 1 łyżeczka mazeiny
Krem limonkowo-śmietankowy
- 250 gram serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 limonki
- świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki
Ganache z białej czekolady
- 50 gram białej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
Ganache z czarnej czekolady
- 50 gram czarnej czekolady
- 50 gram śmietanki 30%
Dekoracja
- 12 borówek
- 6 malin
- ćwiartka połówki limonki
- starta skórka z 1 limonki
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Do garnka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok, dodajemy agar i mazeinę. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Przygotowujemy biały ganache, czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i schładzamy. Po tym czasie ubijamy na sztywno.
- Biszkopt kroimy na 3 części, na pierwszym blacie umieszczamy frużelinę, na kolejnym krem z białej czekolady i przykrywamy kolejnym blatem. Teraz bierzemy się za krem limonkowy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Obtaczamy cały biszkopt i wstawiamy do schłodzenia.
- Przygotowujemy ganache z gorzkiej czekolady i polewamy z góry. Dekorujemy. Smacznego!