Limonkowa niespodzianka

Limonkowa niespodzianka

Limonkowa niespodzianka

To ciasto jest całkowicie inne niż wszystkie, które jedliście do tej pory 😉 Pod lekkim limonkowo-śmietanowym kremem kryje się miła kwaśno-słodka niespodzianka 😉 Polane czekoladowym ganache i udekorowane owocami dopełniają całości. Chcecie poznać sekret tego przepysznego ciasta? 🙂
Porcje 2 osoby

Składniki
  

Biszkopt

  • 3 jajka
  • 100 gram cukru
  • 95 gram mąki pszennej

Frużelina truskawkowo-wiśniowa

  • 100 gram truskawek
  • 100 gram wiśni
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka mazeiny

Krem limonkowo-śmietankowy

  • 250 gram serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki

Ganache z białej czekolady

  • 50 gram białej czekolady
  • 50 gram śmietanki 30%

Ganache z czarnej czekolady

  • 50 gram czarnej czekolady
  • 50 gram śmietanki 30%

Dekoracja

  • 12 borówek
  • 6 malin
  • ćwiartka połówki limonki
  • starta skórka z 1 limonki

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Do garnka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok, dodajemy agar i mazeinę. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Przygotowujemy biały ganache, czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i schładzamy. Po tym czasie ubijamy na sztywno.
  • Biszkopt kroimy na 3 części, na pierwszym blacie umieszczamy frużelinę, na kolejnym krem z białej czekolady i przykrywamy kolejnym blatem. Teraz bierzemy się za krem limonkowy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Obtaczamy cały biszkopt i wstawiamy do schłodzenia.
  • Przygotowujemy ganache z gorzkiej czekolady i polewamy z góry. Dekorujemy. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating