Czekoladowy potwór
Czekoladowy potwór
To ciasto miało nigdy nie powstać, to prawdziwa wariacja na temat ciasta brownie i czekoladowego kremu. Co my tutaj mamy? Limonkowe brownie, mus wiśniowo-malinowy, krem czekoladowy i polewa czekoladowa, oraz owoce ;D To takiego potwora każdy by chciał spróbować 😛
Składniki
Brownie
- 60 gram masła
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 55 gram cukru
- 82 gram mąki
- 1 jajko
- sok z limonki i otarta skórka z 2 limonek
Mus wiśniowo-malinowy
- 300 gram malin
- 150 gram wiśni bez pestek
- 2 łyżeczki agaru
- 200 gram cukru
Krem czekoladowy
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 150 ml śmietanki 36%
Polewa czekoladowa
- 100 gram czekolady gorzkiej 64%
- 100 ml śmietanki 30%
Dekoracja
- 14 borówek
- 6 malin
- kilka listków mięty
Przygotowanie
- Brownie rozpoczynamy od rozpuszczenia masła i w niej gorzkiej czekolady. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec limonkę i skórkę z niej. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy maliny i wiśnie wraz cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wsadzamy do lodówki na całą noc. Przed końcem dnia robimy krem czekoladowy. W rondelku podgrzewamy śmietankę, wkładamy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 minut, po tym czasie ubijamy na gęsty krem. Wykładamy na mus czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy, ja to robiłem ręką, było wygodniej. Schładzamy i przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy, dolewamy stopniowo do niej śmietankę cały czas mieszając. Wylewamy na wierzch ciasta i od razu dekorujemy owocami. Schładzamy i możemy już jeść 🙂 Smacznego!