Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu
Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu
Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie 😉 Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu <3
Składniki
Sernik
- skórka otarta z 2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 kg tłustego zmielonego twarogu
- 200 gram mielonych pistacji
- aromat pomarańczowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 300 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
Spód
- 50 gram masła
- 150 gram orzechów laskowych
- 150 gram obranych migdałów
Szkło z karmelu
- 300 gram cukru
Przygotowanie
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!