Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie 😉 Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu <3
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Sernik

  • skórka otarta z 2 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 kg tłustego zmielonego twarogu
  • 200 gram mielonych pistacji
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej

Spód

  • 50 gram masła
  • 150 gram orzechów laskowych
  • 150 gram obranych migdałów

Szkło z karmelu

  • 300 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.