Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką

Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką

Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką

Niedziela to u mnie w domu czas pieroga, nie wyobrażam sobie bez nich weekendu, a Wy? Co króluje u Was? Dzisiaj wersja prosto z pieca, z kurczakiem, papryka i mnóstwem aromatycznych przypraw. Proste, ale jakże smaczne danie 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • porządna szczyptą soli
  • 50 gram roztopionego masła

Farsz

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana kwaśna do podania
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminu
  • 2 łyżeczki majeranku

Glazura

  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy farsz na początek, kurczaka siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, siekamy paprykę, cebulę, czosnek i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy.
  • W rondelku roztapiamy masło, do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko i zagniatamy. Ciasto jest idealnie elastyczne 😉 Pokochacie ten przepis 😉 Wykrawamy duże okręgi z koła. Nakładamy duża łyżkę farszu i zamykamy przyciskajac dokładnie ciasto. Widelcem robimy wzorek. Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu pędzelkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Podajemy z posiekaną pietruszka i kwaśną śmietaną. Smacznego!
  • Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pięknych, ogromnych pierogów.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.