Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką
Pierogi z pieca z kurczakiem i papryką
Niedziela to u mnie w domu czas pieroga, nie wyobrażam sobie bez nich weekendu, a Wy? Co króluje u Was? Dzisiaj wersja prosto z pieca, z kurczakiem, papryka i mnóstwem aromatycznych przypraw. Proste, ale jakże smaczne danie 😉
Składniki
Ciasto
- 500 gram mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- porządna szczyptą soli
- 50 gram roztopionego masła
Farsz
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- sól, pieprz do smaku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- śmietana kwaśna do podania
- 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kminu
- 2 łyżeczki majeranku
Glazura
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie
- Przygotowujemy farsz na początek, kurczaka siekamy, przyprawiamy solą i pieprzem, siekamy paprykę, cebulę, czosnek i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy.
- W rondelku roztapiamy masło, do miski wsypujemy mąkę, sól, mieszamy. Wlewamy mleko i masło, wbijamy jajko i zagniatamy. Ciasto jest idealnie elastyczne 😉 Pokochacie ten przepis 😉 Wykrawamy duże okręgi z koła. Nakładamy duża łyżkę farszu i zamykamy przyciskajac dokładnie ciasto. Widelcem robimy wzorek. Roztrzepujemy jajko z mlekiem i smarujemy z wierzchu pędzelkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Podajemy z posiekaną pietruszka i kwaśną śmietaną. Smacznego!
- Z tego przepisu wychodzi 12 sztuk pięknych, ogromnych pierogów.