Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie

Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie

Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie

Wiecie że zawsze jest pora na sernik?;) Jeżeli jednak chcemy zrobić szybki, równiutki i mega smaczny to tylko ten 😉

Składniki
  

Masa serowa

  • 2 jajka
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram ricotty
  • 150 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilia

Spód

  • 150 gram herbatników
  • 150 gram orzechów laskowych
  • 50 gram masła

Mus malinowy

  • 250 gram malin
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie
 

  • Masło roztapiamy, orzechy mielimy na pył wraz z herbatnikami. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski przekładamy oba sery, wsypujemy cukier, cukier z wanilią, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie mieszamy, następnie na niskich obrotach miksujemy po kolei z jajkami. Miksujemy tylko do połączenia, dzięki temu nie napowietrzamy masy i podczas pieczenia tradycyjna metoda nam nie po peka. Boki tortownicy również zabezpieczamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik już się uciekł. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie w rondelku zagotowujemy maliny i gdy się rozpadną, wsypujemy 2 łyżeczki Agaru i gotujemy jeszcze z 2 minuty. Wylewamy od razu na sernik. Zostawiamy na 20 minut do stężenia. Voila 😉


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating