Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie
Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie
Wiecie że zawsze jest pora na sernik?;) Jeżeli jednak chcemy zrobić szybki, równiutki i mega smaczny to tylko ten 😉
Składniki
Masa serowa
- 2 jajka
- 250 gram mascarpone
- 250 gram ricotty
- 150 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru z wanilia
Spód
- 150 gram herbatników
- 150 gram orzechów laskowych
- 50 gram masła
Mus malinowy
- 250 gram malin
- 2 łyżeczki agaru
Przygotowanie
- Masło roztapiamy, orzechy mielimy na pył wraz z herbatnikami. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski przekładamy oba sery, wsypujemy cukier, cukier z wanilią, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie mieszamy, następnie na niskich obrotach miksujemy po kolei z jajkami. Miksujemy tylko do połączenia, dzięki temu nie napowietrzamy masy i podczas pieczenia tradycyjna metoda nam nie po peka. Boki tortownicy również zabezpieczamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik już się uciekł. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie w rondelku zagotowujemy maliny i gdy się rozpadną, wsypujemy 2 łyżeczki Agaru i gotujemy jeszcze z 2 minuty. Wylewamy od razu na sernik. Zostawiamy na 20 minut do stężenia. Voila 😉