Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym
Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym
Za oknem zrobiło się bardzo nieciekawie, zimno, ponuro i deszczowo, dlatego dzisiaj zrobiłem fondant czekoladowy. W końcu nic nie rozgrzewa bardziej niż gorąca czekolada, tym razem zamknięta w czekoladowej obudowie 😉 Kto ma ochotę?
Składniki
Fondant
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 35 gram masła
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- ½ łyżeczki lawendy
Frużelina owocowa
- 100 gram truskawek
- 100 gram jeżyn
- 100 gram cukru
- 2 łyżeczki maizeny
Przygotowanie
- Przygotowujemy sos, owoce umieszczamy w rondelku zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i blendujemy na gładką masę, dodajemy maizenę i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem podgrzewamy.
- Kwiaty lawendy zaparzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu łączymy cukier, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wlewamy czekoladową masę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ekstrakt z lawendy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy do ¾ pojemności. Pieczemy w 190 stopniach przez 8-9 minut aż do wyrośnięcia, w zależności od piekarnika. Wykładamy na talerz i polewamy z wierzchu sosem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!