Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

Za oknem zrobiło się bardzo nieciekawie, zimno, ponuro i deszczowo, dlatego dzisiaj zrobiłem fondant czekoladowy. W końcu nic nie rozgrzewa bardziej niż gorąca czekolada, tym razem zamknięta w czekoladowej obudowie 😉 Kto ma ochotę?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Fondant

  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 35 gram masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki lawendy

Frużelina owocowa

  • 100 gram truskawek
  • 100 gram jeżyn
  • 100 gram cukru
  • 2 łyżeczki maizeny

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy sos, owoce umieszczamy w rondelku zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i blendujemy na gładką masę, dodajemy maizenę i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem podgrzewamy.
  • Kwiaty lawendy zaparzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu łączymy cukier, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wlewamy czekoladową masę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ekstrakt z lawendy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy do ¾ pojemności. Pieczemy w 190 stopniach przez 8-9 minut aż do wyrośnięcia, w zależności od piekarnika. Wykładamy na talerz i polewamy z wierzchu sosem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.