Tort sernikowy

Tort sernikowy

Tort sernikowy

Mój blog kończy za tydzień 2 lata, ale ja zaczynam już teraz świętować 😉 Z tej okazji mam całkowicie coś czego nikt prawie nie próbował 😉 Sernik piętrowy lub jak kto woli tort sernikowy 😉 Na górze sernik Philadelphia z musem ananasowym, kolejne piętro to sernik pina colada, a na samym dole wilgotny sernik borówkowy 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Sernik philadelphia(12 cm)

  • galaretka cytrynowa 100ml
  • 200 gram świeży ananas
  • 250 gram serki philadelphia
  • 1 jajko
  • 125 gram cukier

Sernik pina colada

  • 125 gram mascarpone
  • 125 gram ricotty
  • 250 gram sera w wiaderku
  • 150 gram wiórków kokosowych
  • odrobina aromatu pomarańczowego
  • 120 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 150 gram cukru
  • rum 1 łyżeczka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 gram ananasa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sernik borówkowy(18cm)

  • 500 gram zmielonego sera
  • 250 gram mascarpone
  • 300 gram cukru
  • 200 gram borówek
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru z wanilia
  • 150 gram herbatników
  • 150 gram mielonych migdałów
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy

  • 250 gram mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie
 

  • Do miski wkładamy serki, jajko, cukier i dokładnie mieszamy, wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 35 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy dodajemy pulpę z ananasa i po przestudzeniu i zgęstnienia, wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.
  • Sery wkładamy do miski, wsypujemy cukier i lekko miksujemy, wbijamy po kolei jajka cały czas miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i rum. Mieszamy. Masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej dokładam wioski kokosowe i mleczko, a do drugiej pulpę ananasowa. Mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 55 minut. Studzimy
  • Na początek mielimy migdały z herbatnikami na pył. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na spód. Jak wcześniej wszystkie kroki w serniku powtarzamy, dodajemy tylko na końcu pulpę z borówek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 55 minut.
  • Dekorowanie: każdy sernik ustawiamy po kolei, obkładamy kremem i dekorujemy owocami 😉 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.