Tort sernikowy

Tort sernikowy
Mój blog kończy za tydzień 2 lata, ale ja zaczynam już teraz świętować 😉 Z tej okazji mam całkowicie coś czego nikt prawie nie próbował 😉 Sernik piętrowy lub jak kto woli tort sernikowy 😉 Na górze sernik Philadelphia z musem ananasowym, kolejne piętro to sernik pina colada, a na samym dole wilgotny sernik borówkowy 😉
Składniki
Sernik philadelphia(12 cm)
- galaretka cytrynowa 100ml
- 200 gram świeży ananas
- 250 gram serki philadelphia
- 1 jajko
- 125 gram cukier
Sernik pina colada
- 125 gram mascarpone
- 125 gram ricotty
- 250 gram sera w wiaderku
- 150 gram wiórków kokosowych
- odrobina aromatu pomarańczowego
- 120 ml mleczka kokosowego
- 3 jajka
- 150 gram cukru
- rum 1 łyżeczka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 gram ananasa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sernik borówkowy(18cm)
- 500 gram zmielonego sera
- 250 gram mascarpone
- 300 gram cukru
- 200 gram borówek
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru z wanilia
- 150 gram herbatników
- 150 gram mielonych migdałów
- 100 gram masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem śmietankowy
- 250 gram mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
- Do miski wkładamy serki, jajko, cukier i dokładnie mieszamy, wylewamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 35 minut lub do suchego patyczka. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy dodajemy pulpę z ananasa i po przestudzeniu i zgęstnienia, wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki aż do stężenia.
- Sery wkładamy do miski, wsypujemy cukier i lekko miksujemy, wbijamy po kolei jajka cały czas miksując na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Na koniec wsypujemy mąkę i rum. Mieszamy. Masę serową dzielimy na 2 części. Do jednej dokładam wioski kokosowe i mleczko, a do drugiej pulpę ananasowa. Mieszamy. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na przemian. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 55 minut. Studzimy
- Na początek mielimy migdały z herbatnikami na pył. Dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy na spód. Jak wcześniej wszystkie kroki w serniku powtarzamy, dodajemy tylko na końcu pulpę z borówek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut i kontynuujemy pieczenie w 140 stopniach przez 55 minut.
- Dekorowanie: każdy sernik ustawiamy po kolei, obkładamy kremem i dekorujemy owocami 😉 Smacznego!