Ciambotta
Ciambotta
Szaro Buro, deszczowo tak wyglądały ostatnie dni i jak na razie dużej poprawy nie widać, dlatego dla Was dzisiaj mam przepis na Ciambotte w mojej wersji 😉 Chcecie do kubeczka na drogę? Przyda się w taką pogodę na pewno 🙂
Składniki
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 2 duże pomidory
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej kolendry
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 garści świeżego oregano
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kapary słoiczek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki do dekoracji
- 100 gram ziarna słonecznika
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem siekamy i szklimy na oliwie, dodajemy cukinię, bakłażan i pomidory. Wszystko razem podsmażamy 10 minut. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, ziemniaki pokrojone w plastry, kapary i posiekane, świeże przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku. Smacznego!