Pieczone placki ziemniaczane we włoskim stylu

Pieczone placki ziemniaczane we włoskim stylu

Pieczone placki ziemniaczane we włoskim stylu

Placki ziemniaczane to potrawa, która od zawsze towarzyszy nam w kuchni. Nigdy ich nie lubiłem, dopóki nie spróbowałem pieczonej wersji 🙂 Te ociekające tłuszczem są dla mnie bez smaku, ale te pieczone mega <3 Cały smak zostaje w plackach, nie ucieka nigdzie 😉 Dzisiejsza moja propozycja to odświeżenie smaków placków ziemniaczanych, podane z pysznym pesto i suszonymi pomidorami 🙂 Są przepyszne i ciężko im się oprzeć, chcecie spróbować? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Placki ziemniaczane

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 duża obrana marchewka
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 450 gram słoiczek suszonych pomidorów
  • 50 gram kapar ze sloiczka
  • 2 garści świeżej bazylii
  • garść świeżego oregano
  • 200 gram białej mozzarelli
  • Pesto bazyliowe:
  • orzeszki pinii 50g
  • 1,5 szklanki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 gram oliwy z oliwek

Przygotowanie
 

  • Ziemniaki, marchew, cebulę, czosnek, suszone pomidory, ścieramy na tarce, bazylię, oregano i kapary blendujemy na gładką masę, dodajemy do reszty.
  • Kohersen: 2 minuty – 5 prędkość ostrzy.
  • Wkładamy resztę składników i dokładnie mieszamy
  • Kohersen: 20 sekund – 4 prędkość kopystki.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 25 minut z termoobiegiem. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy na gładką masę.
  • Kohersen: 30 sekund – 7 prędkość ostrzy.
  • Podajemy ze świeżym pesto i suszonymi pomidorami. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.