Białołęckie runo
Białołęckie runo
Moja dzielnica to miejsce jeszcze zielone, z piękną otwartą przestrzenią i ogromną ilością cudownych osób. Zasłużyło na wizytówkę, dlatego głównymi składnikami jest ziemia i mech 😉 Prosiliście też o przepis, więc jest 😉
Składniki
Brownie
- ¾ szklanki mąki
- 1 kostka masła 200g
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Ciasto szpinakowe
- 450 gram rozdrobnienionego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka owocowa
- 300 gram czerwonej porzeczki
- 150 gram jagód
- 300 gram malin
- 4 łyżeczki agaru
- 300 gram cukru
Polewa czekoladowa
- 75 gram czekolady gorzkiej
- 75 gram czekolady mlecznej
Przygotowanie
- Zanim zaczniemy piec, przygotowujemy galaretkę. Owoce z cukrem zagotowujemy aż do puszczenia soku. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 1 minutę. Przecedzamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Ciasto szpinakowe przygotowujemy z tego przepisu i krem z podwójnej ilości składników, a Brownie z tego przepisu. Przed obłożeniem kremem schładzamy go. Brownie kładziemy na podstawie, przekładamy kremem, ciasto szpinakowe przekrajamy na pół, wyciągamy środek i wykładamy po brzegach galaretką. Przekładamy blaty kremem i z powrotem zamontowujemy. Całość obkładamy kremem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i tworzymy na górze warstwę polewy. Posypujemy z wierzchu ciastem szpinakowym. Kładziemy owoce i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!