Białołęckie runo

Białołęckie runo

Białołęckie runo

Moja dzielnica to miejsce jeszcze zielone, z piękną otwartą przestrzenią i ogromną ilością cudownych osób. Zasłużyło na wizytówkę, dlatego głównymi składnikami jest ziemia i mech 😉 Prosiliście też o przepis, więc jest 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Brownie

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Ciasto szpinakowe

  • 450 gram rozdrobnienionego szpinaku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki można użyć krupczatki aby było bardziej sypkie
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka owocowa

  • 300 gram czerwonej porzeczki
  • 150 gram jagód
  • 300 gram malin
  • 4 łyżeczki agaru
  • 300 gram cukru

Polewa czekoladowa

  • 75 gram czekolady gorzkiej
  • 75 gram czekolady mlecznej

Przygotowanie
 

  • Zanim zaczniemy piec, przygotowujemy galaretkę. Owoce z cukrem zagotowujemy aż do puszczenia soku. Dodajemy agar i gotujemy jeszcze 1 minutę. Przecedzamy przez sito, zostawiamy do wystygnięcia i stężenia. Ciasto szpinakowe przygotowujemy z tego przepisu i krem z podwójnej ilości składników, a Brownie z tego przepisu. Przed obłożeniem kremem schładzamy go. Brownie kładziemy na podstawie, przekładamy kremem, ciasto szpinakowe przekrajamy na pół, wyciągamy środek i wykładamy po brzegach galaretką. Przekładamy blaty kremem i z powrotem zamontowujemy. Całość obkładamy kremem. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i tworzymy na górze warstwę polewy. Posypujemy z wierzchu ciastem szpinakowym. Kładziemy owoce i odstawiamy do schłodzenia. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.