Blueberry crispy pie

Blueberry crispy pie

Blueberry crispy pie

Czas na przepis bo dawno nic nie było, a powoli kończą się maliny, dlatego trzeba upiec z nimi pyszne ciasto 😉 Kruchy placek z jagodami to moja ulubiona kombinacja letnia. Proste w przygotowaniu, do przygotowania w niecałą godzinę i przepyszne w smaku, czy coś jeszcze dodać? Po prostu musicie spróbować 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 600 gram mąki pszennej
  • 200 gram masła
  • 2 jajka
  • trochę wody
  • szczypta soli
  • 1 kg jagód
  • 300 gram cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder opcjonalnie do posypania

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Dzielimy na 2 części i formujemy kulki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Ciasto pieczemy w 180 stopniach. Spód podpiekamy przez 13 minut, jagody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryn, redukujemy. Wkładamy na ciepły spód i zakrywamy z wierzchu ciastem. Pieczemy przez kolejne 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Zostawiamy do ostygnięcia, chociaż ja zawsze jem ciepłe 😉 Jeżeli chcemy posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.