Blueberry crispy pie
Blueberry crispy pie
Czas na przepis bo dawno nic nie było, a powoli kończą się maliny, dlatego trzeba upiec z nimi pyszne ciasto 😉 Kruchy placek z jagodami to moja ulubiona kombinacja letnia. Proste w przygotowaniu, do przygotowania w niecałą godzinę i przepyszne w smaku, czy coś jeszcze dodać? Po prostu musicie spróbować 😉
Składniki
Składniki
- 600 gram mąki pszennej
- 200 gram masła
- 2 jajka
- trochę wody
- szczypta soli
- 1 kg jagód
- 300 gram cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder opcjonalnie do posypania
Przygotowanie
- Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Dzielimy na 2 części i formujemy kulki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Ciasto pieczemy w 180 stopniach. Spód podpiekamy przez 13 minut, jagody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryn, redukujemy. Wkładamy na ciepły spód i zakrywamy z wierzchu ciastem. Pieczemy przez kolejne 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Zostawiamy do ostygnięcia, chociaż ja zawsze jem ciepłe 😉 Jeżeli chcemy posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!