Stek z górki cielęcej, puree z karmelizowanego kalafiora, sos owocowy na bazie czerwone wina, czipsy z jarmużu
Stek z górki cielęcej, puree z karmelizowanego kalafiora, sos owocowy na bazie czerwone wina, czipsy z jarmużu
Wiem, że czekaliście na ten przepis 😉 Okazuje się, że nie jest jakiś mega trudny, a gama smaków na talerzu jest zaskakująca 😉 To co gotowi na pyszne danie? 😉
Składniki
Składniki
- 500 gram górki cielęcej
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego tymianku
- olej do smażenia
- 150 gram suszonych śliwek
- 150 gram suszonej żurawiny
- szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 200 gram malin
- główka kalafiora
- 400 gram orzechów włoskich
- 200 ml śmietanki 36%
- 200 ml tłustego mleka
- odrobinę bulionu drobiowego
- paczka jarmużu
- odrobina oliwy
Przygotowanie
- Z górki cielęcej wycinamy dwa równe kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Kalafior myjemy i siekamy. W garnku rozgrzewamy olej. Wsypujemy orzechy włoskie, gdy kalafior nabierze brązowej barwy, wlewamy śmietankę i mleko, gdy orzechy lekko zmiękną, doprawiamy do smaku i blendujemy na gładkie puree. W międzyczasie wstawiamy do piekarnika skropiony oliwa jarmuż, pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut i zabieramy się za sos. Do rondelka wkładamy owoce, gdy maliny puszczą sok, wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy bulion i redukujemy sos. Na patelnię wlewamy olej i mocno rozgrzewamy. Wrzucamy tymianek i gdy puści swój aromat wyciągamy na talerz. Wkładamy górkę cielęcą i smażymy z obu stron 2-3 minut na złoty kolor. Jarmuż wyciągamy z piekarnika, gdy zrobi się chrupiący. Wszystkie składniki układamy jak na zdjęciu. Smacznego!