Sernik Philadelphia
Sernik Philadelphia
Serniki to ciasta dosyć niesforne, potrafią nie wyjść, opaść, być mega ciężkie itd. Dlatego dzisiaj jeszcze przed see bloggers dostaniecie przepis na sernik idealny <3 Taki, który zawsze wychodzi 😉 Idealnie gładki jak stół, lekki jak puch i słono-słodki z lekką nuty kwaśnej cytryny 😉
Składniki
Masa serowa
- 1 kg serka typu philadelphia
- 4 jajka
- 300 g cukru
- Skórka otarta z 2 cytryn
- Sok z 2 cytryn
Spód i rant
- 300 gram herbatniki
- 150 gram orzechy laskowe
- 50 gram masła
Polewa
- 100 gram białej czekolady
- 25 gram masła
Przygotowanie
- Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane orzechy i herbatniki. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Masa powinna być bardzo gęsta, a łyżka spokojnie stać 😉 Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i łączymy z roztopionym masłem. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego