Sernik Philadelphia

Sernik Philadelphia

Sernik Philadelphia

Serniki to ciasta dosyć niesforne, potrafią nie wyjść, opaść, być mega ciężkie itd. Dlatego dzisiaj jeszcze przed see bloggers dostaniecie przepis na sernik idealny <3 Taki, który zawsze wychodzi 😉 Idealnie gładki jak stół, lekki jak puch i słono-słodki z lekką nuty kwaśnej cytryny 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Masa serowa

  • 1 kg serka typu philadelphia
  • 4 jajka
  • 300 g cukru
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • Sok z 2 cytryn

Spód i rant

  • 300 gram herbatniki
  • 150 gram orzechy laskowe
  • 50 gram masła

Polewa

  • 100 gram białej czekolady
  • 25 gram masła

Przygotowanie
 

  • Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia, rant natłuszczamy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy zblendowane orzechy i herbatniki. Wykładamy spód i rant. Składniki masy serowej przekładamy do miski i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Masa powinna być bardzo gęsta, a łyżka spokojnie stać 😉 Przekładamy do formy, wyrównujemy i pieczemy początkowo kwadrans 15 minut w 170 stopniach do ścięcie masy, a następnie przez kolejną 1 godzinę 15 minut w 140 stopniach. Po wystygnięciu roztapiamy biala czekolade w kapieli wodnej i łączymy z roztopionym masłem. Wylewamy na wierzch i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.