Leniwe truskawki
Leniwe truskawki
W kuchni nawet u programisty robi się leniwie i nie chce nic gotować, i co wtedy?;) Pozostaje robić leniwe z truskawkami 😉
Składniki
Leniwe
- 300 gram opakowanie twarogu tłustego
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki pszennej 450 typ
- odrobina soli
- sok z ½ cytryny
- otarta skórka z 1 cytryny
Mus z truskawek
- ¾ szklanki cukru
- 600 gram mrożonych truskawek
- garść świeżej mięty czekoladowej
Przygotowanie
- Siekamy zamrożone truskawki w drobna kostke(nie polecam tutaj używania blendera tylko ostrego noża). Na patelni rozgrzewamy cukier aż do uzyskania karmelu. Wrzucamy na patelnię truskawki i odparowujemy. Dodajemy posiekaną miętę i odstawiamy do przestygnięcia.
- Twaróg rozgniatamy praską, dodajemy żółtko i ubitą pianę z białka, sok z cytryny, skórkę, mąkę i odrobinę soli. Wszystko razem mieszamy i formujemy z ciasta wałek. Kroimy na równe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gdy kluski wypłyną trzymamy je jeszcze 3 minuty.
- Kluski wyjmujemy na talerz i podajemy z musem na wierzchu. Smacznego!