Czekoladowa bajka

Czekoladowa bajka

Czekoladowa bajka

Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję 😉 Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami 🙂 W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Brownie

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 kostka masła 200g
  • 1⅓ szklanki cukru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowo-kawowy

  • 50 gram kakao
  • 180 gram mąki
  • 170 gram cukru
  • 5 jajek
  • 200 ml kawy do nasączenia biszkoptu

Krem czekoladowy

  • 100 gram czekolady gorzkiej 70%
  • 100 gram czekolady mlecznej 54%
  • 100 gram masła
  • 200 gram śmietanki 36%

Żelka owocowa

  • 200 gram jagód
  • 100 gram czarnej porzeczki
  • 100 gram malin
  • 3 płaskie łyżeczki agaru
  • 200 gram cukru

Przygotowanie
 

  • Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie z tego przepisu. Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady 😉 Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.