Czekoladowa bajka
Czekoladowa bajka
Lubicie bajki? Tym bardziej opowiedziane przeze mnie? No mam nadzieję 😉 Po krótkich wakacjach wracam do Was z kolejnymi pysznościami 🙂 W końcu ile można dać od siebie odpoczywać?
Składniki
Brownie
- ¾ szklanki mąki
- 1 kostka masła 200g
- 1⅓ szklanki cukru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady 200g
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
Biszkopt kakaowo-kawowy
- 50 gram kakao
- 180 gram mąki
- 170 gram cukru
- 5 jajek
- 200 ml kawy do nasączenia biszkoptu
Krem czekoladowy
- 100 gram czekolady gorzkiej 70%
- 100 gram czekolady mlecznej 54%
- 100 gram masła
- 200 gram śmietanki 36%
Żelka owocowa
- 200 gram jagód
- 100 gram czarnej porzeczki
- 100 gram malin
- 3 płaskie łyżeczki agaru
- 200 gram cukru
Przygotowanie
- Ciasto składa się 2 różnych wypieków i to chyba jedyna trudność jaką napotkacie. Najpierw zrobimy Brownie z tego przepisu. Biszkopt robimy tak samo jak w tym przepisie tylko dodajemy przesiane kakao i po ostudzeniu nasączamy środek kawą. W czasie pieczenia 1 ciasta, w rondelku zagotowujemy owoce z cukrem. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy agar. Odstawiamy do wystygnięcia. W nasączonym biszkopcie wykrawamy małe dziurki, w które wkładamy żel. Śmietankę podgrzewamy do temperatury 41 stopni i wkładamy połamaną czekoladę. Rozpuszczamy, a na koniec dodajemy masło, jeszcze ciepłe ubijamy, uważamy aby krem się nie zważył! Wyrównujemy ciasto, pomiędzy przekładamy kremem i na zewnątrz. Na koniec dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty, a jak macie czas ja niestety nie mam. Listkami z temperowanej czekolady 😉 Smacznego