Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin

Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin

Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin

Lato to najpiękniejsza pora, dużo przepysznych świeżych owoców, tylko piec ciasta 😉 W weekend goście? Chcecie ich zaskoczyć? To najlepsze połączenie sernika jakiekolwiek jedliście 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Spód

  • 50 gram masła
  • 150 gram orzechów laskowych
  • 150 gram obranych migdałów

Masa serowa

  • puszka mleczka kokosowego
  • 125 gram wiórków kokosowych
  • łyżka suszonych kwiatów lawendy
  • 250 gram ricotty
  • 250 gram mascarpone
  • 500 gram mielonego twarogu
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 300 gram cukru
  • 36 gram mąki ziemniaczanej

Mus z malin

  • 300 gram malin

Przygotowanie
 

  • Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Zaparzamy kwiaty lawendy w 3 łyżkach wody. Następnie do miski przekładamy wszystkie rodzaje sera, mleczko kokosowe, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat i lawendę wraz z kwiatami. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i tak wymieszaną masę serową, wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec w rondelku gotujemy maliny, jak zaczną puszczać sok doprowadzamy do wrzenia, uważając aby ich nie przypalić. Gotujemy aż do zgęstnienia, na koniec przesiewamy przez sito. Podajemy ze świeżo upieczonym sernikiem. Smacznego


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating