Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin
Sernik lawendowo-kokosowy z orzechowym spodem i musem z malin
Lato to najpiękniejsza pora, dużo przepysznych świeżych owoców, tylko piec ciasta 😉 W weekend goście? Chcecie ich zaskoczyć? To najlepsze połączenie sernika jakiekolwiek jedliście 🙂
Składniki
Spód
- 50 gram masła
- 150 gram orzechów laskowych
- 150 gram obranych migdałów
Masa serowa
- puszka mleczka kokosowego
- 125 gram wiórków kokosowych
- łyżka suszonych kwiatów lawendy
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 500 gram mielonego twarogu
- aromat pomarańczowy
- 5 jajek
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 300 gram cukru
- 36 gram mąki ziemniaczanej
Mus z malin
- 300 gram malin
Przygotowanie
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Zaparzamy kwiaty lawendy w 3 łyżkach wody. Następnie do miski przekładamy wszystkie rodzaje sera, mleczko kokosowe, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat i lawendę wraz z kwiatami. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i tak wymieszaną masę serową, wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec w rondelku gotujemy maliny, jak zaczną puszczać sok doprowadzamy do wrzenia, uważając aby ich nie przypalić. Gotujemy aż do zgęstnienia, na koniec przesiewamy przez sito. Podajemy ze świeżo upieczonym sernikiem. Smacznego