Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie
Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie
Czasami dużo nie potrzeba by przygotować pyszny obiad 😉 Tak również jest w tym przypadku 😉 Duszona wołowina w kremowym sosie jogurtowym to coś przepysznego, do tego te ziemniaczki opiekane w sezamie 😉 Chrupiąca skórka z wierzchu i mięciutki środek <3 Co powiecie na taki obiadek?;)
Składniki
Marynata
- 600 gram wołowiny miękkiej
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 3 łyżki oliwy
- świeżo ścięta kolendra
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka zielonej pasty curry
Do duszenia
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 4 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1,5 łyżki przyprawy garam masala
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Ziemniaczki w sezamie
- 500 gram młodych ziemniaków
- olej sezamowy
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka kuminu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Przygotowanie
- Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. W tym celu wszystkie przyprawy łączymy z sokiem cytryny i oliwą. Następnie mięso oczyszczamy i kroimy w paski. Nacieramy przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. W rondelku podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie wkładamy kawałki mięsa i lekko zrumieniamy z każdej strony. Po tym czasie wlewamy jogurt, przecier pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka. Godzinę przed końcem gotowania, przygotowujemy ziemniaczki. Obieramy ze skórki obtaczamy w przyprawach i sezamie, i pieczemy w 200℃. Smacznego!