Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie

Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie

Duszona wołowina w jogurcie, przecierze pomidorowym i pieczone ziemniaczki w sezamie

Czasami dużo nie potrzeba by przygotować pyszny obiad 😉 Tak również jest w tym przypadku 😉 Duszona wołowina w kremowym sosie jogurtowym to coś przepysznego, do tego te ziemniaczki opiekane w sezamie 😉 Chrupiąca skórka z wierzchu i mięciutki środek <3 Co powiecie na taki obiadek?;)

Składniki
  

Marynata

  • 600 gram wołowiny miękkiej
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo ścięta kolendra
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka zielonej pasty curry

Do duszenia

  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 łyżki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Ziemniaczki w sezamie

  • 500 gram młodych ziemniaków
  • olej sezamowy
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Przygotowanie
 

  • Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. W tym celu wszystkie przyprawy łączymy z sokiem cytryny i oliwą. Następnie mięso oczyszczamy i kroimy w paski. Nacieramy przyprawami i zostawiamy na noc w lodówce. W rondelku podgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Następnie wkładamy kawałki mięsa i lekko zrumieniamy z każdej strony. Po tym czasie wlewamy jogurt, przecier pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka. Godzinę przed końcem gotowania, przygotowujemy ziemniaczki. Obieramy ze skórki obtaczamy w przyprawach i sezamie, i pieczemy w 200℃. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.