Ciastko sablé z lemon curd i truskawkami
Ciastko sablé z lemon curd i truskawkami
To połączenie smaków sprawi, że będziecie chcieli do niego ciągle wracać. Kruche niczym piasek ciasteczko, przełożone truskawkami i najlepszym kremem na świecie 😉 I jak tutaj nie kochać kuchni francuskiej? Można oczywiście jak jest się na diecie 😉
Składniki
Ciastko
- 2 szklanki mąki tortowej
- 200 gram kostka masła
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
- 4 truskawki
Lemon curd
- sok z 2 cytryn i skórka
- 2 jajka i 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 80 gram masła
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i wlewamy żółtko. Zagniatamy i owinięte w folię ciasto, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na 2 cm grubości, wycinamy owalny kształt i przekładamy na blachę, wypełnioną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170℃ przez 10 minut aż do zrumienia wierzchu. W międzyczasie przygotowujemy lemon curd. W tym celu jajka i żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, następnie wlewamy sok z cytryn, skórkę i masło pokrojone w kostkę. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Rozsmarowujemy gorący sos pędzelkiem, kładziemy spód,na którym rozkładamy truskawki i przykrywamy drugim z wierzchu. Polewamy sosem i dekorujemy truskawkami 🙂 Smacznego