Risotto ze szparagami i szynką

Risotto ze szparagami i szynką
Risotto robię najczęściej w tygodniu ze względu na jego prostotę 😉 Najbardziej smakuje mi wersja ze szparagami i szynką 😉 Można je zrobić również z boczkiem i chorizo 😉 To co wybierzecie zależy już tylko od Was 😉
Składniki
Składniki
- pęczek zielonych szparagów
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- 150 gram dobrej szynki nie koniecznie parmeńskiej była nie konserwowej 😉
- parmezan do posypania
- garść świeżego oregano
- garść świeżej mięty czekoladowej
- bulion warzywny z dodatkiem szparagów 500ml
- 350 gram ryż
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki orzeszków pinii
Przygotowanie
- Bulion gotujemy z dodatkiem 2-3 szparagów. Następnie połówkę cebuli i posiekany czosnek szklimy na 1 łyżce masła. Szparagi obmywamy je zimnej wodzie i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w 2cm rurki, i podsmażamy wraz z cebulą. Połowę szparagów blendujemy z orzeszkami pinii, dolewając odrobinę oliwy. Odkładamy na bok i na tej samej patelni roztapiamy jeszcze 1 łyżkę masła i smażymy pozostałą cebulę. Dokładamy pokrojoną w drobną kostkę szybka i wsypujemy ryż. Podsmażamy i wlewamy wino. Odparowujemy całkowicie i wlewamy część bulionu, cały czas mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, wkładamy zblendowane szparagi. Powtarzamy czynność tym razem wkładając pozostałe końcówki szparagów. Doprawiamy do smaku, wkładamy posiekaną oregano i Miete. Na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego!