Risotto ze szparagami i szynką

Risotto ze szparagami i szynką

Risotto ze szparagami i szynką

Risotto robię najczęściej w tygodniu ze względu na jego prostotę 😉 Najbardziej smakuje mi wersja ze szparagami i szynką 😉 Można je zrobić również z boczkiem i chorizo 😉 To co wybierzecie zależy już tylko od Was 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 150 gram dobrej szynki nie koniecznie parmeńskiej była nie konserwowej 😉
  • parmezan do posypania
  • garść świeżego oregano
  • garść świeżej mięty czekoladowej
  • bulion warzywny z dodatkiem szparagów 500ml
  • 350 gram ryż
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki orzeszków pinii

Przygotowanie
 

  • Bulion gotujemy z dodatkiem 2-3 szparagów. Następnie połówkę cebuli i posiekany czosnek szklimy na 1 łyżce masła. Szparagi obmywamy je zimnej wodzie i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w 2cm rurki, i podsmażamy wraz z cebulą. Połowę szparagów blendujemy z orzeszkami pinii, dolewając odrobinę oliwy. Odkładamy na bok i na tej samej patelni roztapiamy jeszcze 1 łyżkę masła i smażymy pozostałą cebulę. Dokładamy pokrojoną w drobną kostkę szybka i wsypujemy ryż. Podsmażamy i wlewamy wino. Odparowujemy całkowicie i wlewamy część bulionu, cały czas mieszając, gdy ryż wchłonie bulion, wkładamy zblendowane szparagi. Powtarzamy czynność tym razem wkładając pozostałe końcówki szparagów. Doprawiamy do smaku, wkładamy posiekaną oregano i Miete. Na koniec posypujemy parmezanem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.