Bananalime
Bananalime
To ciasto jest mega proste i pyszne 🙂 Koleżanki z pracy potwierdzają 😉 Połączenie bajeczne kruchy spód, krem limonkowy, banany, truskawki i ten sernik czekoladowy z miętą czekoladową <3 Są pytania? Jeżeli nie ma to łyżka w dłoń i zajadamy 😉
Składniki
Sernik czekoladowy
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 200 gram czekolady deserowej
- ½ szklanki cukru pudru
- 2 garści mięty czekoladowej
Lime curd
- 5 soku z limonek i otartej skórki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- ¾ szklanki cukru
- 80 gram masła
Spód i dodatki
- 150 gram herbatników
- 80 gram roztopionego masła
- 2 banany
- 10 truskawek
- kawa mielona do posypania wierzchu
Przygotowanie
- Herbatniki kruszymy w rozdrabniaczu, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wlewamy na spód i przykrywamy pokrojonymi w plastry owocami i truskawkami. Czekoladę gorzka rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w międzyczasie łączymy oba typy serów z cukrem pudrem i posiekaną mięta. Dokładamy po 3 łyżki do czekolady i szybkim ruchem mieszamy, aby nie powstały grudki. Nakładamy na owoce i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Na koniec posypujemy kawą z wierzchu i zostawiamy aby posypka się lekko przebiła do masy 😉 Zrobi to niesamowity smak 😉 Uważajcie przy przewożeniu i krojeniu to delikatne dziecko 😉 Smacznego!
- Tortownica 24cm