Stifado

Stifado

Stifado

Za oknem robi się coraz cieplej, więc czas zabrać Was na podróż do Grecji. Pyszne stifado czy potraficie się mu oprzeć?
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 gram wołowiny miękkiej
  • 3-4 szalotki lub 2 srednie cebula cukrowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 duże słodkie pomidory pokrojone w kostkę
  • ¾ szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ opakowania przecieru pomidrowego 250g
  • ½ łyżeczki anyzu
  • 2 łyżki oregano

Przygotowanie
 

  • Mięso dzień wcześniej kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach(cynamon,oregano, sól, pieprz). Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony tylko aby zamknąć pory. Uważamy aby nie uciekły soki z mięsa. Ściągamy z ognia i wkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Zrumieniamy i dodajemy wino wraz z octem i gotujemy przez moment aby odparowało. Wkładamy mięso, pokrojone w kostkę pomidory, przecier i zalewamy wodą tak aby zakrywała całe mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy aż do momentu, gdy wołowina będzie miękka, około 1,5 godziny. Podajemy z ulubionym dodatkiem, ja wybrałem kuskus 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating