Stifado
Stifado
Za oknem robi się coraz cieplej, więc czas zabrać Was na podróż do Grecji. Pyszne stifado czy potraficie się mu oprzeć?
Składniki
Składniki
- 500 gram wołowiny miękkiej
- 3-4 szalotki lub 2 srednie cebula cukrowe
- 3 łyżki oliwy
- 2 duże słodkie pomidory pokrojone w kostkę
- ¾ szklanki wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cynamonu
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ opakowania przecieru pomidrowego 250g
- ½ łyżeczki anyzu
- 2 łyżki oregano
Przygotowanie
- Mięso dzień wcześniej kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach(cynamon,oregano, sól, pieprz). Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso. Podsmażamy z każdej strony tylko aby zamknąć pory. Uważamy aby nie uciekły soki z mięsa. Ściągamy z ognia i wkładamy pokrojoną w piórka cebulę. Zrumieniamy i dodajemy wino wraz z octem i gotujemy przez moment aby odparowało. Wkładamy mięso, pokrojone w kostkę pomidory, przecier i zalewamy wodą tak aby zakrywała całe mięso. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy aż do momentu, gdy wołowina będzie miękka, około 1,5 godziny. Podajemy z ulubionym dodatkiem, ja wybrałem kuskus 🙂 Smacznego!