Mazurek truskawkowy
Mazurek truskawkowy
Święta już za tydzień, znudziły się Wam tradycyjne ciasta? To może zaczarujecie swoich gości mazurkiem truskawkowym 🙂 Zdziwieni? Mam nadzieje;) To przepyszne ciasto, które poleca się na święta 😉
Składniki
Ciasto kruche
- 200 gram mąki
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- ¾ kostki masła
Masa truskawkowa
- 400 gram truskawek
- 180 gram białej czekolady
- 4 łyżki śmietana 30%
- 100 gram orzechów laskowych
- 50 gram gorzkiej czekolady
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy brzegi. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy około 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Mieszamy dokładnie z czekoladą. Wykładamy na spód. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia roztapiamy gorzka czekolada i dekorujemy mazurek orzechami laskowymi. Smacznego!