Mazurek truskawkowy

Mazurek truskawkowy

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły się Wam tradycyjne ciasta? To może zaczarujecie swoich gości mazurkiem truskawkowym 🙂 Zdziwieni? Mam nadzieje;) To przepyszne ciasto, które poleca się na święta 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto kruche

  • 200 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ¾ kostki masła

Masa truskawkowa

  • 400 gram truskawek
  • 180 gram białej czekolady
  • 4 łyżki śmietana 30%
  • 100 gram orzechów laskowych
  • 50 gram gorzkiej czekolady

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier puder i zagniatamy szybko 🙂 Wstawiamy na chwilę do lodówki. Po tym czasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i formujemy brzegi. Nakłuwamy widelcem spód i pieczemy około 20 minut. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki myjemy, oczyszczamy i blendujemy. Mieszamy dokładnie z czekoladą. Wykładamy na spód. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia roztapiamy gorzka czekolada i dekorujemy mazurek orzechami laskowymi. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating