Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Święta, święta i po świętach niestety czas wracać znowu do swoich obowiązków prasowych. Do tego zrobiło się bardzo zimno, dlatego dzisiaj robimy kurczaka teriyaki z pysznymi kopytkami szpinakowymi. Cieplej się zrobiło? Mam nadzieję; )
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Kurczak teriyaki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżki oleju sezamowego
  • garść czarnego sezamu

Kopytka

  • 500 gram ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 garści świeżej bazylii
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie
 

  • Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, starty imbir i czosnek. Zagotowujemy i przestudzamy. Następnie gotujemy ziemniaki. Studzimy, przepuszczamy przez praskę i wykładamy na blat. Wsypujemy oba typy mąki, jajko i wyrabiamy delikatne gładkie ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i znów wyrabiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową. W tym samym czasie rozgrzewamy sos i wkładamy pokrojone w paski kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron i podajemy z kopytkami. Polewamy pozostałym na patelni sosem i posypujemy sezamem z wierzchu. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.