Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi

Kurczak teriyaki z kopytkami bazyliowymi
Święta, święta i po świętach niestety czas wracać znowu do swoich obowiązków prasowych. Do tego zrobiło się bardzo zimno, dlatego dzisiaj robimy kurczaka teriyaki z pysznymi kopytkami szpinakowymi. Cieplej się zrobiło? Mam nadzieję; )
Składniki
Kurczak teriyaki
- 1 pierś z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- ½ łyżki oleju sezamowego
- garść czarnego sezamu
Kopytka
- 500 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 garści świeżej bazylii
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Do rondelka wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, miód, starty imbir i czosnek. Zagotowujemy i przestudzamy. Następnie gotujemy ziemniaki. Studzimy, przepuszczamy przez praskę i wykładamy na blat. Wsypujemy oba typy mąki, jajko i wyrabiamy delikatne gładkie ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię i znów wyrabiamy. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia, wyławiamy łyżką cedzakową. W tym samym czasie rozgrzewamy sos i wkładamy pokrojone w paski kawałki kurczaka. Smażymy z obu stron i podajemy z kopytkami. Polewamy pozostałym na patelni sosem i posypujemy sezamem z wierzchu. Smacznego!