Pesto szpinakowo-pietruszkowe z łososiem
Pesto szpinakowo-pietruszkowe z łososiem
Pesto każdy zna, ale czy w takiej postaci? Mam nadzieję, że spróbujecie, specjalnie dla Was wraz z Karoliną( Zasmakuj w świecie ) przygotowaliśmy przepis na to pyszne pesto 🙂 Może następnym razem spróbujecie tych pyszności na żywo? 🙂
Składniki
Składniki
- 250 gram pęczek szpinaku baby
- pęczek natki pietruszki
- 100 gram obranych pistacji
- sok i skórka z ½ cytryny
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- pieprz cytrynowy
- 200 ml białego wina
- sól morska
- filet z łososia 350g
- łyżka gorgonzoli
- 100 gram masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- opakowanie makaronu penne
Przygotowanie
- Na początek na rozgrzanej patelni prażymy pistacje, gdy zacznie wydobywać się aromat, ściągamy z ognia i rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i lekko podsmażamy, uważamy aby nie zrumienić. Przekładamy do miski, a na patelnię wrzucamy szpinak. Smażymy delikatnie tak aby zmniejszył swoją objętość. Natkę pietruszki siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę z cytryny i sok oraz świeżo startą gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy na gładką masę. Jeżeli pesto wyjdzie zbyt ścisłe dolewamy jeszcze ze 2 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Teraz zajmiemy się rybką. Łososia oczyszczamy z ości, nacieramy pieprzem cytrynowym solą i rozgrzewamy na patelni masło. Dolewamy odrobinę wina i wkładamy łososia. Smażymy na dużym ogniu, cały czas kontrolując parujący alkohol 🙂 Gdy skórka nabierze chrupiącej tekstury, przerzucamy łososia na moment na drugą stronę. W międzyczasie dokładamy gorgonzolę i cały czas polewamy naszą rybkę, powstałym w ten sposób sosem 😉 Skórę skrapiamy cytryną i podajemy z pesto 🙂 Smacznego!