Kakaowy biszkopt przekładany kremem z powidłami

Kakaowy biszkopt przekładany kremem z powidłami

Kakaowy biszkopt przekładany kremem z powidłami

Po pysznym metrowcu czas na kolejną słodycz. Tym razem mam dla Was przekładany biszkopt powidłami i kremem. W końcu jutro poniedziałek, więc trzeba sobie osłodzić życie 😉
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kakao
  • szklanka cukru
  • 1 słoiczek powideł z czarnej porzeczki

Krem

  • 500 gram śmietanki 36%
  • szklanki cukru pudru

Polewa

  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 100 gram mlecznej czekolady

Przygotowanie
 

  • Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy, dodajemy kakao i mieszamy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy powoli cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę z kakao i miksujemy aż do połączenia składników. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyciągamy i kładziemy na desce do krojenia. Po wystygnięciu kroimy biszkopt na pół i wykładamy dolny blat powidłami. Następnie bierzemy się za krem. W tym celu do zimnej miski przekładamy śmietankę i ubijamy, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy po łyżce cukru pudru. Wykładamy na powidła i przykrywamy górnym blatem.
  • W ciepłej misce rozpuszczamy czekoladę i polewamy z wierzchu ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, a na koniec dekorujemy z wierzchu pozostałym kremem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.