Kakaowy biszkopt przekładany kremem z powidłami

Kakaowy biszkopt przekładany kremem z powidłami
Po pysznym metrowcu czas na kolejną słodycz. Tym razem mam dla Was przekładany biszkopt powidłami i kremem. W końcu jutro poniedziałek, więc trzeba sobie osłodzić życie 😉
Składniki
Ciasto
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kakao
- 1¼ szklanka cukru
- 1 słoiczek powideł z czarnej porzeczki
Krem
- 500 gram śmietanki 36%
- ⅓ szklanki cukru pudru
Polewa
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 100 gram mlecznej czekolady
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek, mąkę przesiewamy, dodajemy kakao i mieszamy razem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dosypujemy powoli cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę z kakao i miksujemy aż do połączenia składników. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy około 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyciągamy i kładziemy na desce do krojenia. Po wystygnięciu kroimy biszkopt na pół i wykładamy dolny blat powidłami. Następnie bierzemy się za krem. W tym celu do zimnej miski przekładamy śmietankę i ubijamy, gdy zacznie gęstnieć dosypujemy po łyżce cukru pudru. Wykładamy na powidła i przykrywamy górnym blatem.
- W ciepłej misce rozpuszczamy czekoladę i polewamy z wierzchu ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut, a na koniec dekorujemy z wierzchu pozostałym kremem. Smacznego!