Metrowiec
Metrowiec
iasto na niedzielny obiad i posiadówkę z rodziną? Idealnie trafiliście 🙂 Na pewno mamy i babcie kojarzą ten smakołyk 😉 Może komuś już zdarzyło się go robić? 🙂 Jeżeli nie będzie ku temu okazja 🙂
Składniki
Ciasto jasne
- 195 gram mąki pszennej
- 4 jajka
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 gram cukru
Ciasto ciemne
- 195 gram mąki pszennej
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 0,6 szklanki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 150 gram cukru
Krem
- 3 szklanki mleka
- 75 gram mąki ziemniaczanej
- 75 gram mąki pszennej
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki cukru
- 200 gram masła
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Polewa
- 200 gram czekolady mlecznej, gorzkiej, białej według uznania
Przygotowanie
- Na początek robimy ciasto jasne, do jednej miski wbijamy białka, a do drugiej cukier z żółtkami. Ucieramy i dodajemy mąkę, oliwę, wodę, proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie miksujemy, a następnie ubijamy białka na sztywną pianę. Delikatnie łączymy ze sobą obie masy. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem, keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem. Identycznie postępujemy z ciastem ciemnym dodając do żółtek kakao. W międzyczasie przygotowujemy krem. Do rondelka wlewamy połowę mleka i podgrzewamy, a do drugiej połowy dodajemy resztę składników oprócz masła. Składniki dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy do ciepłego mleka i gotujemy aż nasz krem zgęstnieje. Studzimy i dodajemy miękkie masło. Dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki na godzinę przed przekładaniem. Po wystygnięciu obu ciast. Kroimy je w kromki i układamy na przemian, pomiędzy nakładając krem. Na koniec polewamy rozpuszczoną gorzką, mleczną lub białą czekoladą(wedle upodobania) i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę, gdy czekolada znów zrobi się twarda, kroimy wzdłuż i podajemy naszym gościom. Smacznego!