Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Dni coraz krótsze, pogoda coraz bardziej smętna, zimno i ten półmrok. Można dostać depresji, na szczęście już przybywam z Nowym pomysłem, w jaki sposób przesiać jesienna szarugę 😉 Zupa gulaszowa to idealny sposób na rozgrzanie i dodanie sobie sporej liczby endorfin:)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 250 gram łopatki wieprzowej
  • 250 gram ligawy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie
 

  • Mięso kroimy na bardzo cienkie plasterki, nie obejdzie się bez dobrze naostrzonego noża i przyprawiamy solą, i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę, i czosnek. Następnie wkładamy mięso i podsmażamy tak aby nie było surowe, ściągamy z ognia i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i zaczynamy gotować zupę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Te pierwsze kroimy w kostkę, a te w drugie w słupki. Wrzucamy do bulionu, a na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smażymy i przekładamy do bulionu. Następnie przyprawiamy naszą zupę, pokruszonymi ziarnami kolendry, świeżym pieprzem, cayenne, liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, pod koniec gotowania wlewamy szklankę przecieru pomidorowego, natką pietruszki i doprawiamy solą. Opcjonalnie można jeszcze dorzucić łyżkę śmietany do smaku, lecz nie jest to wymagane. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.