Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa
Dni coraz krótsze, pogoda coraz bardziej smętna, zimno i ten półmrok. Można dostać depresji, na szczęście już przybywam z Nowym pomysłem, w jaki sposób przesiać jesienna szarugę 😉 Zupa gulaszowa to idealny sposób na rozgrzanie i dodanie sobie sporej liczby endorfin:)
Składniki
Składniki
- 250 gram łopatki wieprzowej
- 250 gram ligawy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 duża cebula
- 2 duże ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- 3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
- Mięso kroimy na bardzo cienkie plasterki, nie obejdzie się bez dobrze naostrzonego noża i przyprawiamy solą, i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę, i czosnek. Następnie wkładamy mięso i podsmażamy tak aby nie było surowe, ściągamy z ognia i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i zaczynamy gotować zupę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Te pierwsze kroimy w kostkę, a te w drugie w słupki. Wrzucamy do bulionu, a na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smażymy i przekładamy do bulionu. Następnie przyprawiamy naszą zupę, pokruszonymi ziarnami kolendry, świeżym pieprzem, cayenne, liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, pod koniec gotowania wlewamy szklankę przecieru pomidorowego, natką pietruszki i doprawiamy solą. Opcjonalnie można jeszcze dorzucić łyżkę śmietany do smaku, lecz nie jest to wymagane. Smacznego!