Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Dni coraz krótsze, pogoda coraz bardziej smętna, zimno i ten półmrok. Można dostać depresji, na szczęście już przybywam z Nowym pomysłem, w jaki sposób przesiać jesienna szarugę 😉 Zupa gulaszowa to idealny sposób na rozgrzanie i dodanie sobie sporej liczby endorfin:)
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 250 gram łopatki wieprzowej
  • 250 gram ligawy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ziemniaki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie
 

  • Mięso kroimy na bardzo cienkie plasterki, nie obejdzie się bez dobrze naostrzonego noża i przyprawiamy solą, i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i rumienimy pokrojoną w kostkę cebulę, i czosnek. Następnie wkładamy mięso i podsmażamy tak aby nie było surowe, ściągamy z ognia i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i zaczynamy gotować zupę. W międzyczasie obieramy ziemniaki i marchewkę. Te pierwsze kroimy w kostkę, a te w drugie w słupki. Wrzucamy do bulionu, a na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Smażymy i przekładamy do bulionu. Następnie przyprawiamy naszą zupę, pokruszonymi ziarnami kolendry, świeżym pieprzem, cayenne, liściem laurowym, majerankiem i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, pod koniec gotowania wlewamy szklankę przecieru pomidorowego, natką pietruszki i doprawiamy solą. Opcjonalnie można jeszcze dorzucić łyżkę śmietany do smaku, lecz nie jest to wymagane. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.