Łosoś krwawa mary
Łosoś krwawa mary
Krwawa Mary kojarzy się głównie z popularnym drinkiem, mam nadzieję, że od dzisiaj również z moim daniem 😉 Ostry sos pomidorowy i łosoś w orientalnej marynacie pasują do siebie idealnie 😉 Do tego lekkie połączenie pęczaka i soczewicy 🙂 Czy ktoś się oprze temu daniu? Mam nadzieję, że nie 🙂
Składniki
Składniki
- Filet z łososia
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka bazylii holy
- sok z cytryny
- 200 gram pęczaku
- 200 gram soczewicy zielonej
- szklanka przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki sosu Worcestershire
- ½ łyżeczki sosu tabasco
Przygotowanie
- Łososia marynujemy w bazylii holy, soli, pieprzu i soku z połówki cytryny, i odstawiamy na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka przelewamy przecier pomidorowy, dodajemy sos Worcestershire, tabasco, sok z połówki cytryny, sól, pieprz i zagotowujemy. Pęczak i soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na 10 minut przed końcem wrzucamy rybę na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy. Smacznego!