Zupa cebulowa z imbirem

Zupa cebulowa z imbirem

Zupa cebulowa z imbirem

Podobno dzisiejszej nocy mają spać pierwsze opady śniegu! brrr…. Czas zrobić coś co nas rozgrzeje, co powiecie na pyszną zupę cebulową z imbirem? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • świeży tymianek
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z połówki cytryny
  • 1 bułka

Przygotowanie
 

  • Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zrumieniamy, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo starty imbir, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Podajemy z bułką, grzankami, posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating