Zupa cebulowa z imbirem
Zupa cebulowa z imbirem
Podobno dzisiejszej nocy mają spać pierwsze opady śniegu! brrr…. Czas zrobić coś co nas rozgrzeje, co powiecie na pyszną zupę cebulową z imbirem? 🙂
Składniki
Składniki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- świeży tymianek
- liść laurowy
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny
- 1 bułka
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Zrumieniamy, zalewamy bulionem, dodajemy tymianek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania dodajemy świeżo starty imbir, sok z cytryny i przyprawiamy do smaku. Podajemy z bułką, grzankami, posypujemy świeżo startym serem. Smacznego!