Domowe sushi

Domowe sushi

Domowe sushi

Post kieruję głównie do fanów japońskiej kuchni, ale nie tylko 🙂 Jeżeli nigdy nie jedliście sushi, to za nim kupicie je w restauracji, spróbujcie samemu je przyrządzić 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 4 listki alg morskich
  • 250 gram ryżu do sushi
  • filet z łososia około 400g
  • 1 awokado
  • 1 ogórek gruntowy
  • 4 kawałki surimi
  • ¼ kubka octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • wasabi według uznania
  • serek philadelphia
  • majonez
  • sos sojowy
  • marynowany imbir
  • 3 listki sałaty

Przygotowanie
 

  • Uwaga za nim zaczniecie! Zaopatrzcie się w bardzo ostry nóż, ja używałem fiskarska, inaczej nie potniecie alg morskich. Drugie jeżeli robicie sushi z surową rybę, powiedzcie sprzedawcy w rybnym, do czego ją kupujecie,jeżeli nie chcecie się zatruć. Jak już te 2 punkty spełnicie, to możecie zająć się przygotowaniem ryżu, który dokładnie opłukujemy zimną wodą. Następnie w proporcjach 1:1 zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie odstawiamy na 10 minut cały czas przykryty pokrywką. W szklance rozrabiamy ocet ryżowy z cukrem, który po przestygnięciu ryżu dodajemy do niego mieszankę i dokładnie mieszamy. Teraz przygotowujemy sobie stanowisko i produkty. Zacznijmy od ryby, oczyszczamy ją z ości, łusek, skóry i zostawiamy wyłącznie samo mięso. Ogórek kroimy w słupki, a awokado w plastry. Rozkładamy matę bambusową i przekładamy na nią jeden pergamin z alg morskich, matową stroną do góry. Na nim układamy jak najcieńszą warstwę ryżu, pamiętając o tym aby u góry zostawić z 2 cm na sklejenie. U dołu nakładamy przez całą długość wasabi, na to kładziemy serek philadelphia, rybę, obok ogórek, awokado i zaczynamy zwijać. Technika nie jest prosta i najlepiej pomagać sobie drugą ręką, trzymając wszystkie składniki. Mocno zaginamy i przystępujemy do krojenia. Będzie nam potrzebna oprócz noża, miseczka z wodą i kilka sztuk ręczników papierowych. Nóż moczymy za każdym razem w wodzie i wycieramy ręcznikiem. Staramy się aby nasze futomaki były jak najcieńsze. Wariant z sałatą: kładę ją zaraz po wasabi, a niej ląduje reszta składników. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.