Indyjska zupa pomidorowa z kurczakiem
Indyjska zupa pomidorowa z kurczakiem
Wczoraj karmiłem Was słowem, ale w brzuchach burczało, dlatego mam dzisiaj propozycję na przepyszną indyjską zupę pomidorową z kurczakiem 🙂 Doskonale sprawdza się na taką pogodę i na poprawę nastroju, aromatyczne przyprawy, w tym świeże liści kolendry i można się rozmarzyć 🙂 Lubicie kuchnię indyjską?
Składniki
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 500 gram pomidorów malinowych
- garść świeżej kolendry
- 2 łyżki przyprawy garam masala do marynaty
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleczka kokosowego
- 2 średnie cebule
- liść laurowy
- woda 200ml
- 1 łyżeczka rozdrobnionego kminu rzymski
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z ½ pomarańczy
- sól, pieprz do smaku
- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej
Przygotowanie
- 2-3 godziny wcześniej marynujemy kurczaka w przyprawie garam masala. Rozgrzewamy w rondelku masło, cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce i szklimy na patelni. Następnie dodajemy starty imbir, słodką paprykę i kurczaka pokrojonego w paski, gdy mięso jest gotowe dokładamy pokrojone, i sparzone pomidory. Dusimy przez 5 minut, a następnie wlewamy mleczko kokosowe. Dodajemy przyprawy, posiekane liście kolendry, liść laurowy, startą skórkę pomarańczy i sok. Gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą przyprawy garam masala. Smacznego!