Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Ta zupa przypomina mi dzieciństwo i wspólne rodzinne obiady, dlatego również nie mogło jej zabraknąć na moim stole 😉 Mimo, że jest znana wszystkim, to każdy robi ją inaczej. Chcecie poznać mój sposób na pyszną zupę ogórkową?
Składniki
Składniki
- 300 gram boczku wędzonego
- 5 ogórków kiszonych
- 3 ziemniaki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego koperku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 mała cebula
Przygotowanie
- Zagotowujemy bulion, wsypujemy, pokrojony w kostkę boczek i ziemniaki. Gotujemy aż do miękkości, następnie palnikiem ręcznym opalamy cebulę i wkładamy do wywaru. Gotujemy zupę przez 30 minut, po tym czasie ścieramy na tarce ogórki i dodajemy do zupy wraz ze świeżo posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku, a na koniec zabielamy zupę. Smacznego!