Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo
Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek oreo
Rok temu na halloween zrobiłem pyszną szarlotkę dyniową, a w tym co dla Was mam? Najlepszy i najbardziej aromatyczny sernik dyniowy <3 oczywiście na spodzie z oreo 🙂 Jeżeli nigdy nie jedliście to warto spróbować 😉
Składniki
Składniki
- 300 gram dyni hokkaido
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- otarta skórka z pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 250 gram ricotty
- 250 gram mascarpone
- 500 gram twarogu mielonego
- 4 jajka
- 170 gram cukru
- 10 ciasteczek oreo
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
- Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w 180℃ przez 35 minut, następnie wrzucamy do blendera, dolewamy mleczko kokosowe, ścieramy na tarce skórkę z pomarańczy i wlewamy sok. Blendujemy dokładnie na gładki mus i zabieramy się za masę serową. Wszystkie sery dokładnie mieszamy ze sobą, dodajemy przecier z dyni, wbijamy po kolei jajka cały czas miksując i na końcu cukier. Ciastka oreo mielimy w blenderze, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia i układamy zmielone ciasteczka, na to wylewamy masę serową i pieczemy w 200C około godziny :);) Sernik w środku powinien być wilgotny, ale nie surowy. 🙂 Smacznego 😉