Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem
Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem
Prawdziwa wariacja na temat kuchni tajskiej w moim wykonaniu. Fioletowe risotto z czarnego ryżu z dorszem holy i warzywami. To danie to orgazm w buzi i na umyśle. Świetnie pasuje do eleganckiej kolacji przy świecach i jako dodatek do polskiej, jesiennej aury. Jak będę miał własną restaurację, to danie będzie jako główne w mojej karcie 😉
Składniki
Składniki
- 200 gram czarnego ryżu
- 400 ml bulionu z liśćmi kaffiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok z limonki
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 400 gram polędwiczka dorsza
- bazylia holy 3 łyżki
- sól Himalajska, pieprz kolorowy do smaku
- 200 ml mleczka kokosowego
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki trawy cytrynowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
- Najpierw gotujemy bulion według przepisu, dorsza kroimy w kostkę i marynujemy w soli himalajskiej, pieprzu, sosie sojowym, bazylii holi i dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i szklimy na patelni. Następnie wkładamy dorsza i chwilę przesmażamy, dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę w słupkach. Dusimy przez 10 minut, a następnie odmierzamy ryż i wsypujemy na patelnię. Chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, mleczko kokosowe i dusimy aż do wchłonięcia przez ryż płynu. Wsypujemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy do smaku imbirem, sokiem z limonki, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Smacznego!