Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem

Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem

Fioletowe risotto z dorszem holy i czarnym ryżem

Prawdziwa wariacja na temat kuchni tajskiej w moim wykonaniu. Fioletowe risotto z czarnego ryżu z dorszem holy i warzywami. To danie to orgazm w buzi i na umyśle. Świetnie pasuje do eleganckiej kolacji przy świecach i jako dodatek do polskiej, jesiennej aury. Jak będę miał własną restaurację, to danie będzie jako główne w mojej karcie 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 200 gram czarnego ryżu
  • 400 ml bulionu z liśćmi kaffiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z limonki
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 400 gram polędwiczka dorsza
  • bazylia holy 3 łyżki
  • sól Himalajska, pieprz kolorowy do smaku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki trawy cytrynowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie
 

  • Najpierw gotujemy bulion według przepisu, dorsza kroimy w kostkę i marynujemy w soli himalajskiej, pieprzu, sosie sojowym, bazylii holi i dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i szklimy na patelni. Następnie wkładamy dorsza i chwilę przesmażamy, dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę w słupkach. Dusimy przez 10 minut, a następnie odmierzamy ryż i wsypujemy na patelnię. Chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, mleczko kokosowe i dusimy aż do wchłonięcia przez ryż płynu. Wsypujemy pokrojony szczypiorek i doprawiamy do smaku imbirem, sokiem z limonki, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.