Bulion tajski z kurczakiem i warzywami
Bulion tajski z kurczakiem i warzywami
Zaczynamy kulinarną podróż do Tajlandii 🙂 Na pierwszy ogień bierzemy pyszny bulion tajski z kurczakiem i warzywami. Czy oprzecie się jego smakowi?;)
Składniki
Bulion
- 4 marchewki
- 200 gram piersi z kurczaka
- 1 ziemniak
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 4 liście kaffiru
- 2 ziela angielskie
- sól himalajska pieprz do smaku
Składniki
- 250 gram puszka mleczka kokosowego
- opakowanie makaronu ryżowego
- 2 filety z kurczaka
- łyżka curry
- 1 papryczka chili
- 1 czerwona papryka
- 4 pieczarki
- ⅓ łyżki trawy cytrynowej
- sól himalajska, pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść szczypiorku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 500 ml bulionu patrz wyżej
- sok z limonki
Przygotowanie
- Najpierw gotujemy bulion, w tym celu obieramy warzywa, wrzucamy liście kaffiru, ziele angielskie i doprawiamy szczyptą soli himalajskiej, i pieprzu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia. Kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w curry, trawie cytrynowej, soli i pieprzu. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz. Smażymy mięso aż do zrumienienia, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, pieczarki pokrojone w plasterki, paprykę w słupki i chwilę przysmażamy. Zalewamy bulionem i gotujemy przez kolejne 15 minut, po tym czasie wlewamy całe mleczko kokosowe, sos rybny i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, wkładamy makaron ryżowy i posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku. Smacznego!