Pierożki curry z ziemnaczanym farszem
Pierożki curry z ziemnaczanym farszem
Na widok tych pierogów ślinka leci, a wystarczy tylko kęs aby się w nich zakochać i już nigdy więcej nie jeść zwykłych pierogów! Chrupiące, farsz łączący domowe jedzenie i azjatyckie smaki, takie są właśnie pierożki curry. Czy już próbowałeś? 🙂
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki
- ¼ szklanki wrzątku
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki curry
Farsz
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 3 ugotowane ziemniaki
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- posiekany szczypiorek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Najpierw przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, curry i zalewamy wrzątkiem, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, wrzucamy ugotowane puree ziemniaczane,dodajemy przyprawy, sos sojowy i doprawiamy do smaku. Wszystko razem mieszamy.
- Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, prawie przezroczysty i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i składamy pierożki.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i odsączamy na ręczniku. Smacznego!