Pierożki curry z ziemnaczanym farszem

Pierożki curry z ziemnaczanym farszem

Pierożki curry z ziemnaczanym farszem

Na widok tych pierogów ślinka leci, a wystarczy tylko kęs aby się w nich zakochać i już nigdy więcej nie jeść zwykłych pierogów! Chrupiące, farsz łączący domowe jedzenie i azjatyckie smaki, takie są właśnie pierożki curry. Czy już próbowałeś? 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • ¼ szklanki wrzątku
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki curry

Farsz

  • 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • posiekany szczypiorek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie
 

  • Najpierw przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, curry i zalewamy wrzątkiem, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, wrzucamy ugotowane puree ziemniaczane,dodajemy przyprawy, sos sojowy i doprawiamy do smaku. Wszystko razem mieszamy.
  • Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, prawie przezroczysty i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i składamy pierożki.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i odsączamy na ręczniku. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.